bootstrap templates

2018

Het is zover. Het is 2018, een jaar waarin ik iedereen veel creativiteit toewens. In december 2017 ben ik vooral bezig geweest met aquarelleren. Ik heb verschillende werken gemaakt met silhouetten. Bij het maken van een aquarel werk ik eigenlijk altijd in verschillende lagen en van licht naar donker. Ik begin met een schets. Vervolgens maak ik een achtergrond. Daar heb ik nu scherp omlijnde en, qua toon, zware silhouetten voorgeplaatst. Dit is te zien in mijn danser in de regen en mijn schommelkind.

Verder ben ik bezig geweest met vorm en tussenvorm. Dit heeft geleid tot een aantal stillevens met een gieter en een kan. Het gaat daarbij niet alleen om de vormen van de objecten, maar ook om wat daartussenin gebeurt.

Het is ook altijd leuk om werk van anderen te mogen plaatsen. Deze keer gaat het om werk van mijn tante: Anneke Mastenbroek. Zij heeft een zelfportret met hobbelpaard en de familiefoto die ik zelf ook heb geschilderd in aquarel gemaakt. Zeer geslaagd.

Atmosferisch perspectief en wat daaruit voortkwam ....

De teken- en schilderlessen bij mijn docente Sandra Kruisbrink zijn weer begonnen. Als we een nieuwe reeks lessen beginnen, beginnen we eigenlijk altijd met tekenen in zwart wit. Er staat een bepaald onderwerp centraal. Op dit moment is dat 'atmosferisch perspecetief'. We maken eerst een aantal tekeningen om het onderwerp goed in de vingers te krijgen. Uiteindelijk werken we dan in kleur en komen er mooie aquarellen te voorschijn.


Wat is atmosferisch perspectief?

Bij atmosferisch perspectief is er sprake van objecten die dichtbij zijn. Deze zijn scherp, hebben een duidelijke vorm en zijn zwaar van toon. Als er sprake is van een donker silhouet op de voorgrond spreken we ook wel van een repoussoir. Wat verder weg gelegen is wordt steeds minder duidelijk van vorm, minder zwaar van toon en vaak waziger. Zo creeren we diepte in een tekening of aquarel. 

Atmosferisch perspectief kan bereikt worden door in zo'n beetje ieder materiaal in de voorgrond zwaar van toon te zijn en dat wat verder weg is lichter van toon te maken. Nadat we in de lessen bij Sandra Kruisbrink met potlood en houtskool zijn begonnen om het principe onder de knie te krijgen, hebben we vervolgens de stap gezet naar werken in kleur. We zijn gaan aquarelleren. In aquarel is heel veel mogelijk, Je kunt er zwaar en licht van toon mee zijn. Het is mogelijk aquarel dekkend te gebruiken door veel pigment en weinig water te gebruiken. Omgekeerd is het mogelijk om transparant te zijn door veel water en weinig pigment te gebruiken. Langzaamaan lieten de kunstenaars in mijn groep de opdracht om atmosferisch perspectief te maken een beetje los. Niettemin ontstonden er prachtige aquarellen.

Nieuws

Maandag 24 april 2017

Complementair contrast

Wekelijks bezoek ik met veel plezier mijn teken- en schilderles bij Sandra Kruisbrink. Op dit moment zijn we onder andere bezig met het gebruik van kleur. Hierbij staat het zogenaamde complementair contrast centraal. Dit heeft te maken met de kleurencirkel (zie afbeelding). Complementair contrast ontstaat als een primaire kleur en de daartegenover liggende secundaire kleur in de kleurencirkel in een werk worden gebruikt. De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. De secundaire kleuren zijn de kleuren die uit menging van deze kleuren ontstaan, dus: oranje (rood en geel), groen (geel en blauw) en paars (blauw en rood). In de kleurencirkel ligt rood tegenover groen, paars tegenover geel en blauw tegenover oranje. Deze kleuren vormen elkaars complementair contrast.
Hieronder laat ik een aantal werken van collega's van mijn schilderclub zien, waarin complementair contrast is gebruikt.

De komende weken zal ik de foto-galerij aanvullen met nieuw werk.Dinsdag 28 maart 2017

Hieronder een gedicht van Pom Wolff

een beetje van de eeuwigheid

hij weet de tuin nog
met een heg tegen de buren
het plastic tafeltje
voor als het weer op frankrijk leek

hij weet van de dagen
die achteloos voorbij gingen
en oplosten in diezelfde achteloosheid
waarin zij ooit bestonden

in de mooiste woorden
die te vinden zijn
ze had ze graag gelezen
ze wist dat hij ze schrijven zou

pom wolff
www.pomgedichten.nl
-------------------------------------------------------------------------------------

SHARE THIS PAGE!