build your own website for free

Wilt u ook een portret van uw kat hebben?

U kunt nu een afspraak maken om uw kat te laten tekenen of schilderen. Portretten worden gemaakt met pastelkrijt of in aquarel. Maak nu een afspraak.

Expositie: fantaseren met pastel 

Tijdens de teken- en schilderlessen van Sandra Kruisbrink in Huize Lydia worden er erg mooie dingen gemaakt. Op dit moment werken we met pastelkrijt. Hieronder een impressie van onze laatste opdracht. Aan de hand van een plaatje uit een tijdschrift hebben we een pasteltekening gemaakt. Het plaatje diende als uitgangspunt en werd op het pastelpapier geplakt of gelegd. Het idee was de tekening verder af te maken. Er kwamen mooie restulaten uit.

Kleuren zien


We denken dat we weten welke kleuren we zien, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. We hebben geleerd een witte muur een witte muur te noemen omdat we nu eenmaal categorieën nodig hebben om de wereld te ordenen, maar als we echt gaan kijken heeft iedere witte muur een andere kleur.


Die kleur is afhankelijk van de hoek waaruit we kijken, het licht dat erop valt, de kleuren eromheen en vast nog veel meer.

Dat gegeven kunnen we gebruiken bij het maken van een aquarel. Wat op het eerste oog een bosje riet met pluimen in bruintinten lijkt, blijkt veel meer kleuren in zich te bergen dan we op het eerste oog zouden zeggen.


We kunnen vervolgens een beetje gaan overdrijven door die verborgen kleuren te gaan benadrukken, ze een grotere rol te geven en ermee te spelen. In deze aquarel heb ik een rijk palet aan kleuren gebruikt om het simpele bosje bruin riet te schilderen.


Eigenlijk is dit een benadering die we ook kunnen volgen bij het filosoferen over de wereld om ons heen. Is wat we zien werkelijk wat we zien of blijkt dat bij nader inzien veel meer tinten te hebben? Onze kijk op de wereld wordt sterk gekleurd door wat we hebben geleerd. We maken categorieën van de dingen om ons heen en geven er een naam aan: een witte muur, een blauwe vogel een sombere man en een dure auto.


Als we die categorieën zouden kunnen loslaten zouden we veel beter zien en zouden we veel minder belemmeringen voelen. Een schilder die kan loslaten wat hij weet en gaat schilderen wat hij ziet kan tot mooie resultaten komen.


Op de foto's hieronder van links naar rechts de gehele aquarel van een rietpluim en details van dezelfde aquarel, waarop de opbouw van de kleuren goed te zien is.

Lente

In het kader van de lente, heb ik een aantal bloesemwerken gemaakt. Bij het tekenen of schilderen van bloesem is heel duidelijk een verschil te zien tussen het grafische van takken en boomstammen en het schilderachtige van de bloemen. Verder leent dit onderwerp zich natuurlijk uitstekend om helemaal los te gaan met kleur.

Nieuws: atmosferisch perspectief

oktober 2017

De teken- en schilderlessen bij mijn docente Sandra Kruisbrink zijn weer begonnen. Als we een nieuwe reeks lessen beginnen, beginnen we eigenlijk altijd met tekenen in zwart wit. Er staat een bepaald onderwerp centraal. Op dit moment is dat 'atmosferisch perspecetief'. We maken eerst een aantal tekeningen om het onderwerp goed in de vingers te krijgen. Uiteindelijk werken we dan in kleur en komen er mooie aquarellen te voorschijn.


Wat is atmosferisch perspectief?

Bij atmosferisch perspectief is er sprake van objecten die dichtbij zijn. Deze zijn scherp, hebben een duidelijke vorm en zijn zwaar van toon. Als er sprake is van een donker silhouet op de voorgrond spreken we ook wel van een repoussoir. Wat verder weg gelegen is wordt steeds minder duidelijk van vorm, minder zwaar van toon en vaak waziger. Zo creeren we diepte in een tekening of aquarel. Hieronders voorbeelden die ik heb gemaakt met het thema atmosferisch perspectief.

Nieuws

Maandag 24 april 2017

Complementair contrast

Wekelijks bezoek ik met veel plezier mijn teken- en schilderles bij Sandra Kruisbrink. Op dit moment zijn we onder andere bezig met het gebruik van kleur. Hierbij staat het zogenaamde complementair contrast centraal. Dit heeft te maken met de kleurencirkel (zie afbeelding). Complementair contrast ontstaat als een primaire kleur en de daartegenover liggende secundaire kleur in de kleurencirkel in een werk worden gebruikt. De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. De secundaire kleuren zijn de kleuren die uit menging van deze kleuren ontstaan, dus: oranje (rood en geel), groen (geel en blauw) en paars (blauw en rood). In de kleurencirkel ligt rood tegenover groen, paars tegenover geel en blauw tegenover oranje. Deze kleuren vormen elkaars complementair contrast.
Hieronder laat ik een aantal werken van collega's van mijn schilderclub zien, waarin complementair contrast is gebruikt.

De komende weken zal ik de foto-galerij aanvullen met nieuw werk.Dinsdag 28 maart 2017

Hieronder een gedicht van Pom Wolff

een beetje van de eeuwigheid

hij weet de tuin nog
met een heg tegen de buren
het plastic tafeltje
voor als het weer op frankrijk leek

hij weet van de dagen
die achteloos voorbij gingen
en oplosten in diezelfde achteloosheid
waarin zij ooit bestonden

in de mooiste woorden
die te vinden zijn
ze had ze graag gelezen
ze wist dat hij ze schrijven zou

pom wolff
www.pomgedichten.nl
-------------------------------------------------------------------------------------

FOLLOW US