Pasteltekeningen

Met soft pastelkrijt is het mogelijk om te tekenen en te schilderen tegelijk. Het materiaal vraagt minder geduld dan aquarelverf. Het is mogelijk om een werk in een keer te tekenen. Het fijne van pastel is dat kleuren zich mooi mengen op het papier en dat men er door te vegen of met een doezelaar overheen te gaan mooie wazige effecten kan bereiken. Het materiaal is dekkend.

Voor pasteltekeningen gebruik ik stevig papier, liefst getint. Getint papier heeft als voordeel dat de kleur van het papier meewerkt in de tekening. Het geeft een bepaalde sfeer aan het werk. Een pasteltekening op zwart papier zal heel anders ogen dan een tekening op zachtgeel papier. Onlangs heb ik de pastelmat ontdekt. het is een speciaal soort papier van het merk Clairfontaine. Erg stevig papier waarop het pastelkrijt goed hecht. Het is mogelijk er meerdere lagen op aan te brengen. 

Om een tekening te behoeden voor verval fixeer ik hem. Dat kan met haarlak, maar dat kan op den duur vergelen. Daarom gebruik ik speciaal hiervoor in de handel gebracht fixatief. Om de kleuren mooi te houden breng ik verschillende lagen dun aan. Met potlood schets ik een grof ontwerp om er daarna met pastelkrijtjes overheen te gaan en de echte tekening te maken. 

bloemen

FOLLOW US